Åk 5

Femmornas blogg

Besök på skolmuseet i Odenwall

I årskurs 5 börjar man läsa historia. Clara Palmgren (f.d. kultursekreterare i Grankulla) har besökt Granhult med sin diaprojektor under en av de första lektionerna i historia. Hon berättade för eleverna i åk 5 om hur skolan i Grankulla grundades år 1907 och hur det var att gå i skolan i Grankulla förr i världen. Vi fick se intressanta bilder av bl.a. hur skoleleverna och lärarna var klädda på den tiden samt hur det såg ut i klassrummen och var de olika skolbyggnaderna låg.

En vecka efter Claras besök i Granhult var det dags för klasserna i åk 5 att i tur och ordning besöka det lilla skolmuseet i Odenwall, vid Grankulla skolcentrum. I Odenwall tog Clara emot oss och berättade närmare om skolgången. Vi fick bl.a. se bilder över hur man hade gymnastik för länge sedan samt hur eleverna skidade vid Jondal på en åker, precis var Åbo motorväg ligger idag.

Gymnastiklektion

Clara visade även åt oss hur ett jättefint biologihäfte kunde se ut.

Eleven Kurt Ekholms biologihäfte, där han har ritat en detaljerad bild

över var människans inälvor är belägna.

Efter att eleverna lyssnat på Clara en stund fick alla flytta sig till ett annat litet rum där det bl.a. fanns två gamla pulpeter, en kulram, uppstoppade djur och gamla skolplanscher.

Eleverna fick prova de gamla pulpeterna som de tyckte att var så små. Clara berättade om att eleverna även åt vid sin pulpet och att då bestod skollunchen av välling, gröt eller soppa.

Ei kommentteja